A Historic Home in the San
Gabriel Foothills Restored.

The client wanted to remodel their . This early California board and batten home built in1936 and the former Sierra Madre Mayor H. Clay Beavis, had been badly remodeled over the years. There were two walls and a dark sleeping porch in between the new owners and amazing view. After removing the walls, vaulting the ceiling, and tearing down the walls to the sleeping porch to create an outdoor balcony, the view encompassing the Pacific Ocean, the San Jacinto Mountain range and the San Gabriel valley was opened up. The result was a beautiful, vaulted great room where lazy days cooking and hanging with friends was now possible. The new home embraced the California indoor-outdoor rustic lifestyle of the early 20th century while also updating the home with modern appliances, energy saving and green technologies.

Three walls and a musty, dark sleeping porch were removed upstairs opening up a 180 degree view to the Pacific Ocean and the San Jacinto Mountains. An open floor plan was created for the new kitchen and dining area, the existing flat ceiling was vaulted opening up the space even more. Historically correct architectural details and wood casement windows were installed along with period style and antique light fixtures. A new bar was installed where the laundry room used to be off the living room. Both bathrooms were completely renovated and their floor plans were re-worked to make the closet and bathroom spaces more functional. The house was completely opened up while still keeping the original spirit of an early California style home.

The dining room opens up onto a second story balcony where a dark, enclosed sleeping porch used to be offering a spectacular view of the Pacific Ocean, Catalina Island and the distant San Jacinto Mountains. It's the perfect place for morning coffee and sunset cocktails. 

The window seat, with a view of the mountains, was strategically placed near the kitchen providing extra seating for guests to sit while John and Robert cook. It doubles as a day bed for impromptu naps.

2015-11-04 11.57.18.jpg

All of the windows and doors were replaced with historically appropriate dual paned doors made by a local, family owned manufacturing shop by the name of B & B Doors and Windows. The chimney was rebuilt for structural purposes but the original firebox and hearth was saved. All of the original oak floors were saved and the new floor in the kitchen where a plywood floor used to be was matched so the look is seamless. The entire house was rewired, sconces were installed adjacent doors, the fireplace, in the upstairs hallway.  

2015-11-04 11.55.59.jpg

The existing stairwell opening was enlarged to allow more light in. The two upstairs doorways were combined into one, large arched doorway which opens into the newly vaulted great room.

A bar complete with wine storage and combination microwave/convection oven was installed where a laundry room used to be and an arched doorway was cut through the wall to allow passage from the living room into the bar. The floors are blue stone, the sink is hammered bronze from Native Trails, the bronze handles and pulls are from Ashley Norton. 

IMG_4447.jpg

The existing upstairs closets and bathroom floor plans were reworked to create room for a luxurious bathroom with a view, a new laundry closet, and a larger more functional closet for the master bedroom and space for a Murphy bed in the front office-guest room. 

 

FRONT ELEVATION BEFORE

FRONT ELEVATION BEFORE

FRONT ELEVATION AFTER

FRONT ELEVATION AFTER

FLOOR PLAN BEFORE

FLOOR PLAN BEFORE

FLOOR PLAN AFTER

FLOOR PLAN AFTER